Chorvatsko - diskuzní fórum

www.chorvatsko-forum.cz

Diskuzní fórum Vám přináší server Chorvatsko - Chorvatské hory, ostrovy a pobřeží ( www.chorvatske.cz / www.chorvatske.sk ), kde dále naleznete:
 
   
ISTRIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy KVARNER A VRCHOVINY
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy DALMÁCIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy
       


DISKUZNÍ FÓRUM - Ostatní - Jugoslávie

O úroveň výš  Titulní strana: Chorvatsko – Diskuzní fórum     Příspěvky starší než rok jsou méně výrazné
Jugoslávie Údaje o příspěvku
Jak a kudy se cestovalo před revolucí? Apartmány nebo stany? Bylo to dostupné pro každého? Co se pašovalo tam a co domů?Kolik jste měli na útratu? Prosým o vaše zkušenosti .
ahoj Jarouš.
 Autor:Jarouš
(neregistrovaný)
 Datum:28.5.2009 08:06
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
V "Jugošce" jsem byla poprvé s našima v roce 1966, to mi byli 3 roky. Mamina na to vzpomíná dodnes, jeli jsme autem pod stan na 3 týdny a celá dovolená vyšla na 3 tisíce Kčs.
Za totáče jsme tam byli pak několikrát, podle toho jak naši dostali devizový příslib. Pokud si pamatuju jezdili jsme z Plzně na Bratislavu, přechod Rajka-Rusovce, pak v Maďarsku přes Nagykaniszu, na Záhřeb, Banja Luku, Jajce (tam jsme přespávali v kempu). Domů jsme pašovali nějaké zlato - prstýnky nebo řetízky. Já jsem si vozila jako mladá slečna něco od kosmetiky, třeba jablíčkový nebo broskvový šampon, mýdlo, laky na nehty, pak třeba i "Bravíčko" a nějaké LP desky - třeba Pink Floyd nebo Smokie. Tady mi to pak kamarádky záviděly. V dnešní době už je to těžko pochopitelné.
 Autor:Pavluša
(neregistrovaný)
 Datum:28.5.2009 08:46
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
..jsem rád, že se tu vůbec někdo na téma JUGOSLÁVIE poptal a tak i já přidávám :
Poprvé jsme byli v Jugoslávii v r.1969 (21.8). Přesně si na ten den vzpomínám - první smutné výročí okupace, byla to sice podniková rekreace na 14 dnů, ale stála za to...
Tenkrát nám Jugoslávci dost fandili a to byl asi i jeden z rozhodujících momentů v mém životě, kdy jsem si mimo Jadran, přírodní rozmanitosti a krásy celé Jugoslávie, zamiloval i její lid "Jugoslávce". Tehdy se tam to církevní kastovnictví i politika až tak nebrala, v zemi vládl jejich milovaný prezident J.B.Tito, ostatně uznávaný nejen Chorvaty, leckde jinde dodnes.
Uplynula destiletí a potom už jsme jezdili jako celá rodinka jak se dalo, ale vždy pod stan a také pokud byl "devizový příslib" a vůbec "na to"! Že to nebylo jednoduché?...ale dost té kapitoly. Vždy jsme tam jezdili rádi a hlavně za krásami darů od Boha, jejich úžasně rozmanité přírody, ale i za historií a kulturou, třeba také vnitrozemím okolí Daruvaru, Končenice atd., kde dodnes žijí už po staletí naši a slovenští krajané..přátel za ty léta bylo také dost, pravděpodobně po té válečné čistce jich už řada nežije.
Tuto malou-velkou zemi, jsme sjezdili kde se dalo, ale hlavně kam nám jen stačila peněženka limitovaná tehdejšími "socialistickýmí vymoženostmi" a co nám dovolila naše dýchavičná Škoda 120. Píši zde záměrně o Jugoslávii, neboť tak tomu bylo a neškodilo by- pamětníci nechť to svým dětem občas připomenou ?
 Autor:milošhr
(neregistrovaný)
 Datum:30.5.2009 07:39
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Pro pamětníky Údaje o příspěvku
Když jsem jel poprvé do ,,Jugošky,, taj jsem si pospal u CKM :-)))) ale zájezdbyl super,protože kluci moc nejezdili,a tak to tam byla samá papalášská holčička :-)))

4 kluci a 28 holek :-) No co na to říct.Inflace byla : 100 marek : 1 000 000 při příjezdu a po deseti dnech 1 250000 dinarů
 Autor:Bohuslav
(neregistrovaný)
 Datum:15.6.2009 22:01
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
Lidi, piště do tohohle tématu víc.... Já už to nepamatuju, ale ráda takovýhle historky z minulosti jen nedávné poslouchám (tady čtu). Nejvíc mě na tom fascinuje, jak dneska se "rekreanti" předhání, kdo to ho HR přejede za míň hodin, jestli klimatizaci a takový hlody, a ještě před pár lety to lidi jezdili ve škodkách 120cítkách a bez dálnic. Máte můj obdiv. Já pamatuju jen jak si sousedi tamodtud přivezli asi v r. 1988 video. To bylo něco!!!
 Autor:pítrs
(neregistrovaný)
 Datum:17.6.2009 08:17
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
Ahoj srandovní doba, rád na to vzpomínám, dostali jsme příslib napakovali vlek za Š 100 a vyrazili smer makarská ostrov Hvar. Ze všeho vykulení, táhli jsme sebou kafe a rum na prodej místním. Dva náhradní řemeny a žárovku a děj se vůle boží. Nakoupenej chleba rohlíky i ty prosnulé paštiky(povezuje i letos, ne však tolik)Po výměně dinárů jsme se cítily milionáři. nakonec jsme tam prodali na konci dovči i stan. Dva zlaté prstýnky schovaný v polštáři a klepačka na čáře, jinak to tam nemělo chybu. Když prohlížíme fotky, tak se vždy smejem.Ahoj.
 Autor:Pavel
(neregistrovaný)
 Datum:17.6.2009 08:41
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
Jugoška před 25lety byla snem mnoha lidí . Požádat o příslib
odevzdat vojenskou knížku ,vyplnit celní prohlášení a vyrazit.Kutná Hora -- Bratislava---Mostar --Drveník . Na Makarskou najít kemp a 14 dní havaj.Co se vezlo tam ? Jugoši měli zájem pomalu o vše vařiče, stany, lehátka atd.Domů jsme vezli oblečení, kořku,zlato, drogérku, hračky a brufen. Jel jsem tam Škodou 110 R celkem slušné žihadlo.Po Jugošce se proháněli Zástavy ,licenční Fiat 600 a 128.Silnice na tu dobu celkem dobré.Prachy stačili ,ale organizované zájezdy na prd ti museli pašovat máry.V tu dobu Jugoška byla okno na západ zbožího že Ti oči přecházeli.Adidas adt.Já měl ale rád naše Botasky.Spaní pod stanem, auta bez klimi,nervy na celnicích ,dálnice akorát D1. (ale v poho). Chorvatsko má pro nás tu výhodu že je blízko jinak se nám líbilo taky ve Španělsku ale to je jíné téma.Vzpomínám na to rád celá dovča nás vyšla asi na 5 litrů ,ale dávali jsme dárky na vánoce z dovozu.
Manželka tam chytla asi něco z vody a tak se nám za 9 měsíců narodilo mimi tak bylo na čas po dovolených,ale nelituji toho.
Tak pítrs ahoj Pavel.K
 Autor:Pavel K
(neregistrovaný)
 Datum:17.6.2009 09:42
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
Pavle K.Ten prevít ve vodě byl i v Dubrovníku Moje žena 9 měsíců po dovolený porodila dvojčata.Tak že vše v pohodě jsme na ni a dceru v přesile. Na řízení jsme 3 respektive 2 protože mě to kluci nepučí.
Ahoj Milan Praha.
 Autor:Milan
(neregistrovaný)
 Datum:17.6.2009 13:08
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
Taky na tu dobu ráda vzpomínám. bylo mi tehdy 18 - 20 let a vždycky jsem si tam krásně namasírovala sebevědomí, neb tamější hoši byli úplně z jiného těsta než našinci a pilně si mě namlouvali, však jsem se tam málem vdala :-). Jugo celníkům jsme šoupli nějaké to pivko, ale to bylo z pouhé radosti, že už jsme konečně na "svobodě", jak říkal můj táta. Jezdívali jsme do kempu na celý měsíc a ještě nám to bylo málo.Jezdili jsme Ladou, napakovanou tak, že jsme škrtali zástěrkama. Žádnou elektriku, lednici jsme neměli, všechno pěkně v konzervách (které byly tehdy kupodivu chutnější než dneska), na jídlo v restauračkách jsme ani nepomysleli, jen jsme tiše záviděli Němčourům, jak se cpou, až mají mastné brady. Jediné, co mně a ségře naši dopřáli, byl jeden kopeček té jejich báječné zmrzky.V kempu tehdy pouze sprchy se studenou vodou - to chtělo odvahu se vysprchovat. Domů jsme se vždycky vraceli jak spráskaní psi a táta vzdychal: "Tak zase zpátky do kriminálu..." V kufru koupené nějaké ty džíny a jiné u nás nedostatkové zboží, lahvička skvělého Cézara a úžasně voňavého sladkého Hruškovace (kupujeme i dnes), pro mě pidi prstýnek, nějaká ta kazeta s Abbou a strach na hranicích, aby nám to celníci nesebrali. Na konci pobytu jsme prodali stan (Jugoši po nich byli celí diví). Moje děti už Jugoška nevzrušuje,jsou lehce znuděné, nejraději by čučely v apart. na bednu, ve které je to samé co u nás, dostat je na procházku je unikum :-((
 Autor:hanka
(neregistrovaný)
 Datum:18.6.2009 14:45
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
Hanko, vystihla jste to úplně přesně. Přesně tak to bylo a stejně na to ráda vzpomínám. I my jsme jezdili Žigulíkem a pak Ladou, cesta nám trvala 2,5dne, protože táta nechtěl jezdit v noci. A ještě na zpáteční cestě jsme zastavovali v maďarském Gyoru, abysme na zdejších vyhlášených trzích nakoupili "západní" oblečení - trika s americkou vlajkou, džíny, svetry ...
 Autor:Pavluša
(neregistrovaný)
 Datum:18.6.2009 14:55
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
...tak to mne docela fascinuje, vůbec bych netušil, až jak to tu bude zajímavé číst - tohle nostalgické téma...tedy, vy dříve narození, pamětníci "tehdejšího světa", PIŠTE DÁL, URČITĚ JE NA CO VZPOMÍNAT a když ne my, tak kdo jiný ?
 Autor:milošhr
(neregistrovaný)
 Datum:18.6.2009 15:35
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
V Juhoslavii som bol v minulom rezime iba raz,r.1983,mal som 10,v oblasti Makarska,blizko Omisu.Planovana dovolenka sa skoro neuskutocnila,pretoze pri schvalovani sa prislo na to, ze vzdialeny pribuzny (z neviem akeho kolena) mojej matky emigroval a zije v Kanade.Ale predsa to vyslo, rodicia museli na tu dovolenku setrit dlhe roky. Skodovka 120L bola nabalena na 120%:-)a my sme vyrazili.Z cesty si vela nepamatam,pretoze som vacsinu z nej na zadnom sedadle prespal spolu aj s mladsou sestrou.Viem vsak,ze sme zabludili v Budapesti,trvalo hodinu,kym sme sa z nej dostali. Potom sme isli na Osijek,okolo Sarajeva a potom na Mostar...pamatam si serpentiny vysoko na kopcoch,sem-tam chybali zvodidla vysoko nad priepastou,pamatam si rychle motorky ako nas v tych kopcoch lahko predbiehali. Nezabudnutelny okamzik bol samozrejme prvy pohlad na more. Byvali sme v nejakom sukromnom apartmane,o cene za ubytko neviem nic,ale pamatam si,ze to bolo velmi pekne zariadene,cista kupelna,na nase pomery vtedy az luxusne vybavena.Domaci nam raz pripravil ryby na grile,boli vynikajuce.Aj bezny novinovy stanok bol pre nas vtedy zazitkom,prvykrat som tam na titulnej strane nejakeho erotickeho casopisu cez sklo uvidel zenske prsia a mozno aj viac a nasi ma hned odtahovali:-)Ked sme boli v Splite,sledovali sme ako vchadzaju auta na lod do Talianska,velmi dobre si pamatam,ako nasi uvazovali o tom, ze nastupime aj my...Ale mozno aj vdaka tomu,ze sa rozhodli tak ako sa rozhodli,som vam toto mohol napisat:-)
 Autor:robo
(neregistrovaný)
 Datum:19.6.2009 09:34
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
V roce 1969 jsem byla vybrána na dvou měsíční výměnný pracovní pobyt do Jugoslávie.Byl nás plný autobus ,všichni ze středočeského kraje.Bylo nám sladkých 17-18let.Cesta to byla útrpná a proti dnešku šíleně dlouhá. Měli jsme namířeno do Umagu.V Umagu pro nás nasmlouvanou práci neměli/kdo zná Katoro,tam jsme měli pracovat,ale ještě nebyli dostavěno/,tak jsme měli týden volna.Pak nás rozdělili do několika hotelů na Punte u Umagu.Připravovali jsme a obsluhovali/snídaně,obědy,večeře/.Mezitím jsme měli i nějaké to volno.Každý večer tam byla zábava,dneska by se řeklo diskotéka.Takže jsem se vytancovala až,až. Za ty dva měsíce jsme tam nepotkali českého turistu.Byli tam hlavně němci.No musím říct, že i na dýška jsme si přišli.Dávali jak marky ,tak i třeba punčocháče nám holkám.
Tenkrát tam nic moc v obchodech nebylo.Jugoslávci od nás kupovali kdeco,prádlo,oblečení.Někdo si tam přivezl balík obyčejných šátků a obratem ruky je hned prodal.Na konci druhého měsíce jsme měli zase volno celý týden.tak jsme všichni jeli jejich autobusem a ten už byl pěkný na výlet do Rovinje,Poreče,Puly.Pula mě tak učarovala myslím tím arénu,že jsem v ní už byla asi 5x.Jinak vzpomínám na ten jejich sladoled, kdy zmrzlina byla na váhu a kopečky byly tak malý, že se jich na ten kornoutek vešlo 15 a každý jiný druh.Už tenkrát se mi tam moc líbilo. Všichni byli na nás moc milí a bylo vidět, že nás mají rádi.Já od té doby, jak slyším Jugoslávie nebo Chorvatsko,tak cítím vůni borovic,cvrkání cikád a šumění moře
 Autor:Hana
(neregistrovaný)
 Datum:27.6.2009 23:33
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
jjj.ale taky si vzpomímám,že v té slastičárně,ten po prodávál zmrzku,tak jí nabral do kleštiček ta ten kopeček hodí třeba 5 metrů daleko a tam to chytal maník a sázel to do kornoutů
 Autor:Bohuslav
(neregistrovaný)
 Datum:27.6.2009 23:39
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Jugoslávie Údaje o příspěvku
Ještě chci napsat zážitek,který se mi stal o 25let později,ale myslím,že sem patří.To už nebyla Jugoslávie,ale Chorvatsko.V r.1994 jsme jeli do Poreče na dovolenou.Všechno bylo perfektní,Istrii se občanská válka celkem vyhla,nikdo oní nemluvil,život šel dál.Dole se až dor.1995 válčilo.Nad hlavami nám často přelétaly velká letadla.Pro mě to byly letadla a nic víc.Jeden den jsme si udělali výlet do Puly.Já jsem si chtěla vyfotit kostel.Manželovi jsem si stěžovala,že vedle je takový ošklivý barák a že bude na fotce také.Manžel povídá neblázni,nefoť, vždyť to jsou kasárna.V tom přijelo vojenské auto s čer.křížem.Vrata se otevřela a tam byl plný dvůr raněných vojáků.Ovázané hlavy,ruce,nohy.Hrozný pohled.Až doma mi muž řekl,že ty letadla byly bombardéry a že se tam otáčely.Že mi to nechtěl říct,protože bych chtěla jet hned domů. Tak, to bylo také Chorvatsko.
 Autor:Hana
(neregistrovaný)
 Datum:3.7.2009 14:12
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
© 2006-2024 by www.chorvatsko-forum.cz 
TOPlist