Chorvatsko - diskuzní fórum

www.chorvatsko-forum.cz

Diskuzní fórum Vám přináší server Chorvatsko - Chorvatské hory, ostrovy a pobřeží ( www.chorvatske.cz / www.chorvatske.sk ), kde dále naleznete:
 
   
ISTRIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy KVARNER A VRCHOVINY
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy DALMÁCIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy
       


DISKUZNÍ FÓRUM - Ostatní - Jídlo v Chorvatsku a s sebou - Grilování v Chorvatsku

O úroveň výš  Titulní strana: Chorvatsko – Diskuzní fórum     Příspěvky starší než rok jsou méně výrazné
Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Ahoj,pište sem vše o grilovaní Ryb.mame apartman s velkou terasou a sebou gril.poradte zkušenosti jake ryby koupit na trhu a jak je grilovat,kterou rybu jak upravit..diky za tipy a rady.
 Autor:Karel Horvath
(neregistrovaný)
 Datum:4.6.2010 12:09
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Domáci ryby kúpia čerstvé,pri vode ich očistia - zvyšky rozchytajú čajky- v morskej vode ich umyjú.Potom im doma jemne narežú kožu a marinujú v malom množstve olivového oleja s miestnymi bylinami - napr.s rozmarínom,tymiánom + troška morskej soli.Žiadne grilovacie korenie ani podobné veci.Na obed ich grilujú a potierajú rozmarínovou vetvičkou namočenou v oleji.Takto pripravená čerstvá ryba má neopakovateľnú chuť,ktorú inde ako pri mori nenájdete.
 Autor:Zuzana3
(neregistrovaný)
 Datum:4.6.2010 12:47
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Karle těžko radit,co chutná mě ostatním to chutnat nemusí.Ryba musí z udice na pánev a votom to je.Koření a bylinky to je alchymie.Dej si doma trénink a pak budeš radit Ty nám.Na netu je spousta receptů tak se nech inspirovat a tvoř.Koupené ryby v obchoďáku nejsou to pravé ,ale naučit se na nich dá.Rybu koupím očistím a na 2 až 3 hoďky posolím, natřu olejem s kořením a bylinkami po sléze do pekáče dám pečící papír a při jednom otočení na 200 stupňů je za 20 minut hotovo.Na velký picatalíř dám listy salátu papriku,rajče a ryby Olej který mi zbyl lehce ohřeji na do maštění pokud má někdo zájem Nechybí citron a česnek. Příloha hranolky do misky vedle nebo veka.Jenom trénink dělá mistra tak hodně štěstí a trpělivosti.P
PS .Já mám štěstí pomálu ,ale nevzdávám to
 Autor:Petr
(neregistrovaný)
 Datum:4.6.2010 15:12
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
ja sem vyučenej kuchař ale grilovani to není muj koníček protože chatu ani zahradu nemam.vim že lidi dost ryby delaj jen tak na oleji nebo masle ale to se přepaluje.tak chci jen vidět co lidi poradí.pry ryby moc nekořenit kořením v sáčku.spíš asi ty bylinky.no uvidime co jěště lidi napíšou.těšíme se za 14dní jedem a tak chci parkrát grilovat.
 Autor:Karel Horvath
(neregistrovaný)
 Datum:4.6.2010 15:19
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Za sáčky s gril. kořením neutrácej. Nekupuju je ani doma na ryby český, koupený kousek od nás v Tovačově.

Vezmi si jen sůl, od domácích nebo sousedů koupíš olivový olej a rozmarýna roste všude. Stačí si utrhnout pár větviček, když si ráno poneseš čerstvý ryby z trhu nebo od rybářů.
No a na mořský potvory pak víno v každém obchodě nebo opět od místních.

A víno nezapomeň i jako hlavní přílohu k rybám !!!!

Páni, už cítím tu vůni, která se od odpoledne line celou Podgorou.
 Autor:Veronika
(neregistrovaný)
 Datum:4.6.2010 23:12
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Začali jsme s tímto vloni a letos bereme jen el.gril. Zelenina na naší zahrádce bude až po návratu z Chorvatska, takže se musíme spokojit s kupovanou.

Sardinky - pro někoho druhá třída, naše děti nic jinýho nechtějí, nemají kosti.

Takže dle rad naší domácí: ráno po zakoupení jemně očistit papírovou utěrkou, jemně posolit, poskládat např. do pekáče, zalít olivovým olejem a proskládat rozmarýnovýma větvičkama (rostou opravdu všude) a strčit do lednice. V poledne či kdykoliv později vyndat a strčit na rozpálený gril s trochou oliv.oleje. My máme takový ten obyčejný elektrický a během chvilky manžel otáčí. Pak vyndá na tác a ještě zalije oliv.olejem.

Tuňák (kupujeme malé) - taky velice dobrý, příprava stejná, jen se déle griluje. Umyjeme, posolíme, prolijme oliv.olejem a dovnitř rozmarýnovou větvičku.

Mol - téměř bez kostí, má bílé jemné maso. Připravujem a grilujeme jako tuňáka.

Mořské potvory dělám na pánvi - s rajčaty, bílým vínem ....

K tomu všemu jejich veka a hromada zeleninového salátu opět s oliv.olejem.

Ryby nakupuje, chystá a griluje manžel, já krájím veku a připravuju zelenin.salát /i když i ten často chystá sám). Nestačím se divit, jak mu to jde od ruky
 Autor:Veronika
(neregistrovaný)
 Datum:4.6.2010 23:05
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Grilujeme i jejich čavapčiči - koupím hotový a dám na horký gril pokapaný oliv.olejem. Otočím, aby se propekly rovnoměrně.

A kuřecí prsa - předem jemně osolím, poleju oliv.olejem a přidám rozmarýnu. Tady dělám výjimku, přidávám pepřové koření (sáčkové, kupuju bez glutamátů).

Už jen 20 dní.
 Autor:Veronika
(neregistrovaný)
 Datum:4.6.2010 23:18
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Berete si sebou na grilování uhlí z domova,nebo se dá koupit na místě,za rozumnou cenu?
 Autor:Jitule
(neregistrovaný)
 Datum:11.7.2010 21:03
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
my s sebou táhli dřevěné uhlí,ale naši domácí to ihned zavrhli,rozdělali velký oheň a pak na žhavém jsme dělali ryby,koupili jsme je na tržnici,jmenovaly se tuším barancin a byly velice dobré.
P.S. dřevěné uhlí jsme v obchodě také viděli,ale cenu nevím
 Autor:Hanče
(neregistrovaný)
 Datum:11.7.2010 21:32
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Přesně tak. Taky jsme před lety sebou vezli dřevěné uhlí a naši domácí se chytali za hlavu. Od té doby grilujeme i doma bez uhlí, jenom na dřevě.
 Autor:Pavluša
(neregistrovaný)
 Datum:12.7.2010 12:37
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Dřevěné uhlí se dá koupit v Chorvatsku na pumpách a v obchodních domech, možná i jinde. Pytel velikosti jako u nás stojí 15 - 20 kuna, jak kde. Ryby tzv. 1. klasy jsou Orada, Brancin, Zubatac.
 Autor:Tonda
(neregistrovaný)
 Datum:12.7.2010 13:31
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Ahoj,
právě jsem se vrátil z Chrovatska (Igrane) a griloval tam. Po instruktáži od domácího to vypadalo následovně:
- ryby jsem kupoval přímo do rybářů brzy ráno
- hned jsem je vykuchal, opláchl, prosolil, lehce popeřil a naložil do olivového oleje, proložil větvičkami rozmarýnu, který tam roste skoro všude
- večer rozdělal gril (dřevěné uhlí)
- těsně před položením ryb na rošt větvičkou rozmarýnu důkladně rozpálený rošt několikrát potřít olivým olejem ( z nádobky s rybama)
- položit ryby na rošt a potírat je sem tam zase tím rozmarýnem namočeným do oleje
- rošt měl být překvapivě co nejblíže uhlí (cca 2-3cm nad)
- takto to šlo velmi rychle, pár minut z každé strany
- servírovalo se na nerezový podnos, ryby se prokládaly větvičkama rozmarýnu, který se ještě nachvíli daly opražit na rošt
- chuť byla vynikající
- postupně jsme dospěl k tomu, že nejlepší je skutečně Orada a Brancin. Zubatca jsem nesehnal.
- zkoušel jsem i chobotnice (stejný postup jako u ryb), ale to se domácímu moc nelíbilo, oni prej chobotnice pečou nebo vaří. Chutnaly ale dobře. Dále jsem zkusil Lokardu (taky šla a Salpu - nic moc.

- Ještě bych se tu chtěl zeptat, jaké máte zkušenosti s cenama ryb. U rybářů mi přišly dražší než v obchodě. Orada a Brancin za 80-100kuna/kg u rybářů, v obchodě tak za 60kun. Ryby druhé třídy u rybářů 40-60kun, obchod 10-30kun.
 Autor:Pepa
(neregistrovaný - IP: 90.179.38.***)
 Datum:24.7.2011 01:14
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
U rybářů /u těch co nakupují místní/ koupíš ryby v noci vylovené z Jadranu.
V rybarnicích a několika málo obchodech jsou ryby také z Jadranu, ale většinou na ledu a staršího data.
No a v restauracích a většině obchodů jsou pak zamražené ryby z Tichého oceánu a Severního moře. Ty Jadran nepoznaly a koupíš je i ve všech obchodech u nás.

Taky nakupujeme pouze od rybářů a taky grilujeme, jen pro pohodlnost si vozíme el.gril. Děti jsou z tohoto způsobu stravování nadšené :-)
Dovezli jsme si spoustu zamražených ryb domů, jen počasí jaksi nechce pochopit, že si chceme na zahradě posedět s vínkem a grilovanou rybou.
 Autor:Veronika
(neregistrovaný - IP: 46.33.112.***)
 Datum:31.7.2011 23:32
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Souhlasím s Veronikou..pravdivý dobrý postřeh.
Ryb a starých rybářů ubývá, ti a la jezdí čím dál více "lovit" do Studenaců či Konzumů a kšeftují s nimi jako s čerstvě ulovenými (o některých za ta desetiletí vím). Nic proti tomu..pokud nemá zašedlé žábry a kalné oči, či dokonce nezavání jinak než typickou rybinou. Výše uvedené Brancin(Luben), Zubatac(mořský okoun) patří k těm nejvyhledávanějším, ale i "obyčejné" do křupava grilované Sardinky nemají chybu.
 Autor:milošhr
(neregistrovaný - IP: 80.188.8.***)
 Datum:1.8.2011 04:53
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Náš domácí griluje zásadně na tažních lózy.Je to moc dobré a na jaře až budu střihat vinohrad tak si také udělám pár otýpek na grilování!
 Autor:Václav Hlaváč
 Datum:1.8.2011 20:55
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
ted jsem byl v chorvatsku na jachte a projel hodne pristavu. Kupodivu jsem narazil na hodne rybarnic, v kazdem vetsim meste v pristavu. Ptal jsem se po cenach a nejlevneji meli ryby ve Splitu (rybarica ve starem meste), kde za Brancina a Oradu chteli jen polovinu toho, co na Makarske tzn kolem 60kuna! Jinak tam meli i tunaky a dalsi exotiku - platyze atd.
 Autor:pepa
(neregistrovaný - IP: 89.24.4.***)
 Datum:6.9.2011 10:39
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
S těmi cenami je to pravda, od rybářů je to mnohem dražší než marketu. Když jsem narazila načerstvější ryby v supermarketu (podle data balení) koupila jsem i tam Brancin, Orada, jak už tu psali. Od rybářů je jistota čerstvosti, ale ta cena je jednonásobná.
Nás domácí naučil grilovat jen s oliv. olejem a moř. solí bez koření a musím napsat že jsem lepší jídlo nejedla. Na poslední dovolené jsem tak dlouho "otravovala" domácí kdy už koupí ten oředběžné slíbený gril, že jsem ho do dvou dnů měla a hurá na to, nemám u moře v Chorvatsku oblíbenější jídlo nez grilovaná Oráda se salátem. I kuchat jsem se to naučila:-/
 Autor:danca
(neregistrovaný - IP: 79.127.199.***)
 Datum:21.9.2011 22:25
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
ideální manželka-závidím
 Autor:lada
(neregistrovaný - IP: 85.71.247.***)
 Datum:8.2.2016 12:06
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Grilování v Chorvatsku Údaje o příspěvku
Orady a Branciny jsou většinou z chovu, je to poznat i podle toho že jsou všechy přibližně stejné váhy 250 gr.
Z Konzumu za 60 KN, v rybárně je ta samá za 100 KN.
 Autor:Iva Mrakovčičová
 Datum:8.2.2016 18:19
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
© 2006-2024 by www.chorvatsko-forum.cz 
TOPlist