Chorvatsko - diskuzní fórum

www.chorvatsko-forum.cz

Diskuzní fórum Vám přináší server Chorvatsko - Chorvatské hory, ostrovy a pobřeží ( www.chorvatske.cz / www.chorvatske.sk ), kde dále naleznete:
 
   
ISTRIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy KVARNER A VRCHOVINY
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy DALMÁCIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy
       


Téma: Re: Re: Do Chorvatska přes Bosnu
Text: Kousek za Sarajevem směrem na Mostar (před odbočkou na Igman) je pramen řeky Bosny - vrelo Bosne. Žádná studánka, ale zajímavé místo, kde teče ze skály regulérní řeka. Z hlavní silnice to je pár set metrů, prameniště je upraveno jako park.

Cesta na jih vede dál přes Konjic (tady se dá objednat celkem levný polodenní rafting na Neretvě - není to zvlášť náročné, řeka teče nepřístupnými místy, kaňon je místy široký snad jenom dva tři metry a celkem to stojí za to).

Další pokračování cesty je kolem jablanické přehrady na Neretvě. V Jablanici je muzeum bitvy na Neretvě v 2. světové válce, jeho venkovní část přístupnou zdarma tvoří starý železniční most a parní lokomotiva. Most snad partyzáni pod vedením Tita odstřelili i s vlakem a dodnes je zřícený do hlubokého kaňonu Neretvy. Je to tak 150 metrů od hlavní silnice.

Další cesta je kaňonem Neretvy se soustavou přehrad do Mostaru. Ten snad ani není třeba zmiňovat a rozhodně stojí na to. Vynikající výhled na staronový most, řeku i město je z minaretu jedné z mešit, vstupné je ale dost vysoké.

S malou zajížďkou je možné za Mostarem vidět pramen řeky Buny (vrelo Bune), který je větší než pramen Bosny - průměrný průtok pramene je prý 30 m3/s, což je opravdu hodně.

S větší zajížďkou je možné si za Mostarem prohlédnout nádherné vodopády Kravica, pod nimiž se dá i vykoupat, případně známé - leč neoficiální - katolické poutní místo Medjugorje.

Se zastávkami se cesta k moři do Chorvatska nedá zvládnout za jeden den!
Přidáno:18.7.2011 21:25
Autor: l.s.d. (neregistrovaný - IP: 90.181.44.***)

Zpět na téma "Do Chorvatska přes Bosnu"

Fórum:   Doprava
Titulek:  
Text:  
napsáno 0 znaků a 0 odstavců, zbývá 1499 znaků a 14 odstavců

Autor:  
Email:  

Opište kód
z obrázku:
 

   


© 2006-2024 by www.chorvatsko-forum.cz 
TOPlist