Chorvatsko - diskuzní fórum

www.chorvatsko-forum.cz

Diskuzní fórum Vám přináší server Chorvatsko - Chorvatské hory, ostrovy a pobřeží ( www.chorvatske.cz / www.chorvatske.sk ), kde dále naleznete:
 
   
ISTRIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy KVARNER A VRCHOVINY
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy DALMÁCIE
  • 
Průvodce oblastí
  • 
Fotogalerie
  • 
Virtuální trasy
       


DISKUZNÍ FÓRUM - Ostatní - Jídlo v Chorvatsku a s sebou - chorvatský chléb

O úroveň výš  Titulní strana: Chorvatsko – Diskuzní fórum     Příspěvky starší než rok jsou méně výrazné
chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Máte někdo recept na chorvatský chleba? Je v tom nějaký fígl, že je tak dobrý?
 Autor:Jana Žáčková
 Datum:7.3.2016 22:51
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Jaký má název a cena ?
Tak to opravdu netuším,který je tak dobrý.Jejich klasický je dle našeho veka,která,když je čerstvá je vhodná na polámaní zubů nebo podření dasní a patra,večer je to guma.
Cena + - 6 - 8Kn.Zkoušel jsem snad všechny druhy,jako např. černý,ale s našimi se to srovnat nedá i když někde říkali,že je to jako český.
 Autor:Oto Šlus
(neregistrovaný - IP: 86.49.20.***)
 Datum:8.3.2016 08:41
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
A to jsi ještě Oto zapomněl napsat jak se hezky krájí,když nemáš hodně zubatej nůž tak jsi divák.
 Autor:Ronnie
(neregistrovaný - IP: 176.98.110.***)
 Datum:8.3.2016 12:40
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Je pravda že čerstvej je výbornej, ale chce to spìš trhat,kràjeni je boj se spoustou drobků.Jo a jmenuje se to tušim ,,krug bielý,,
 Autor:losos
(neregistrovaný - IP: 37.188.137.***)
 Datum:8.3.2016 14:40
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Když se krájí zubatým nožem, tak se tolik nedrolí. Nedalo mně to a našla jsem si na internetu recept, byl dobrý, ale asi to bude v mouce. Nejlepší chleba jsme jedli na Krku. Taky koblihy chutnaly nejvíc tam. Byli jsme na Krku 2x a pokaždé jsme vezli chleba domů
 Autor:Jana Žáčková
 Datum:8.3.2016 16:39
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Jmenuje se biela kruh a bje lepší ho trhat a nebo krájet až druhý den
 Autor:kartac
 Datum:8.3.2016 19:22
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Zítra se prosím budeme zabývat chorvatskou vodou v moři.Zda je slaná,vhodná ke koupání..Asi tak.
 Autor:Jiří
(neregistrovaný - IP: 213.192.19.***)
 Datum:8.3.2016 19:55
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Když Vám to vadí, tak neodpovídejte. Máte tu témat habaděj. Když tady někteří grilují a nakupují různé pokrmy a místní speciality, nikomu nebudu psát, budeme se raději zabývat, kde je voda slanější. Párkrát jsem si lokla při potápění a věřte, nevěřte, je opravdu slaná.
 Autor:Jana Žáčková
 Datum:8.3.2016 20:26
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
V Chorvatsku mají mnoho druhů chleba a pečiv,
zmíním základní, ten o kterém se diskutuje, co připomíná naši veku v XL provedení.
To je BIJELI KRUH, krájí se na tlustší krajíce (jinak to ani nejde)dobrým nožem. Je třeba aby byl čerstvý s tvrdou ostrou kůrkou a měkkou střídkou. Do večera je "hotový" a každé ráno se jde koupit čerstvý. V igelitce spolehlivě expresně zgumovatí. Mně se osvědčilo dát ho volně do kuchyňské skříňky, třebas položit přes talíře, nebo i nastojato aby neosychal. Chleba v Chorvatsku zčásti nebo zcela nahrazuje přílohu k jídlu a je nezbytný.
 Autor:Iva Mrakovčičová
 Datum:9.3.2016 00:33
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Jak zmiňuje paní Iva,tenhle vlastně velký rohlík(složením těsta blíže než "veka") se dá dobře lámat-trhat.Místní doma tak běžně dělají a pokud je ještě dopolední téměř bez drobečků.Zvykem při stolování doma v rodinách je (spíš bývalo),že se utrhnutým chlebem po dojedení ještě talíř do sucha zcela vytře
 Autor:ribana
(neregistrovaný - IP: 193.200.150.***)
 Datum:9.3.2016 08:00
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Přesně tak jak píše Ribana, krajíce chleba v košíku na stole, svlj krajíc si položíte na ubrousek nebo na okraj talíře. Z krajíce se nikdy neukusuje, lámou se z něho kousky, vytírá talíř a ručně či vidličkou a do pusy.
 Autor:Iva Mrakovčičová
 Datum:9.3.2016 22:11
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Nám také chleba nevydrží do druhého dne, jsme jenom dva a klidně nám ukrojí půlku. Prostě každý den čerstvý je lepší. Jinak chléb uchovávám přesně, jako vy. I když doma peču chleba i rohlíky často, máme rádi nezdravý bílý, ta chuť chorvatského chleba není stejná. Poznávám ráda Chorvatsko i jiné země po všech stránkách a patří tam i gastronomie. Byla bych ráda, kdyby mně někdo poradil, jakou rybu si mám dát, aby neměla moc kostí a nebyla tak tučná. S kostmi nemám dobrou zkušenost
 Autor:Jana Žáčková
(neregistrovaný - IP: 188.175.211.***)
 Datum:9.3.2016 11:34
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Jano např.Oslič i ta Makrela/Skuša,jich nemá mnoho,ale ty jsou zrovna zdravě tučnější,já nejraději pražené sardinky,dají se jíst úplně celé i s kostičkama
 Autor:ribana
(neregistrovaný - IP: 193.200.150.***)
 Datum:9.3.2016 13:14
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Doplním Janu, při nákupu se může požadovat půlka chleba nebo dokonce i čtvrtina, to se řekne: Kvarat bijeloga. To se praktikuje hlavně u bílého či polobílého, ostatní druhy jak který, některé druhy, a to spíše ty menší bochníky, se v obchodě nekrájí.
 Autor:Iva Mrakovčičová
 Datum:9.3.2016 22:15
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Pokud to šlo, kupoval jsem v Konzumu tzv. ribarski chleb který se nejvíc podobá našemu. Ale byl taky výrazně dražší než klasický bielz krug. Ještě jsem kupoval nějaký tmavý ale zapomněl jsem jak se jmenuje. Stejně vždycky vybírám až podle toho co vidím v pekárně.
 Autor:kik
(neregistrovaný - IP: 78.45.89.***)
 Datum:16.3.2016 19:26
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Já miluji lepinju,placka podobná italské focaccie.
 Autor:Stanislava Horváthová
 Datum:9.3.2016 12:33
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Už se těšíme na chorvatský chléb,nemusela bych ho mít celý rok,ale tam se vždycky přecpu.....
 Autor:babi
 Datum:13.3.2016 08:50
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Ještě jsem zavzpomínala na ostrov Krk. Tam byl chleba moc dobrý. Byli jsme v Njivicích. Taky jsme nikde nejedli lepší pršut, než na Krku. Hned vedle cestovky byl řezník a ten měl pěkně vysušený pršut, žádný vakuovaný. Škoda, že na tyto tradiční suroviny, už moc nenarazíme. Ono i u nás klasické řeznictví dost ubylo. Gastronomie je jedno velké téma. Už se těším na změnu i když je tak kraťoučká. Ono to není tak rozdílné, jako u nás doma, ale to prostředí dělá své.
 Autor:Jana Žáčková
(neregistrovaný - IP: 188.175.211.***)
 Datum:13.3.2016 11:21
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
A co burek chutná vám?Já se vždycky nejvíce těším s masovou náplní,taky se sýrovou,nebo i sladki
 Autor:ribana
(neregistrovaný - IP: 193.200.150.***)
 Datum:13.3.2016 13:36
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Chutná mně moc, já jsem spíš na sladké. Chtěla bych si letos dovézt šípkovou marmeládu. Miluju zmrzlinu. Tolik ji doma nesním za celý rok, jako na dovolené. Mám ráda tu jejich pálivou, červenou pastu, snad ke každému jídlu. Burek je spíš turecký nebo srbský recept, mně balkánské pokrmy chutnají. Taková baklava, plná medu. Já na dovče vždy přiberu.
 Autor:Jana Žáčková
 Datum:13.3.2016 15:18
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Červenou pastu tím myslíš Ajvar,ten se dá koupit od Podravky i u nás/Tesco/,mají jemný i pálivý.
 Autor:PETR Vácha
 Datum:13.3.2016 15:47
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Jana žáčková napsala:
Mám ráda tu jejich pálivou, červenou pastu, snad ke každému jídlu.

http://www.zbozi.cz/hledani/?q=ajvar&sourceid=szn-...

Jde koupit v CZ např. v Kauflandu.
 Autor:Mirus
 Datum:13.3.2016 15:52
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Skutečně je tu k sehnání v různých marketech,chuťově a možná ještě lepší je i Ljutenica/Bulharská,taky se tu prodává
 Autor:ribana
(neregistrovaný - IP: 193.200.150.***)
 Datum:13.3.2016 15:58
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Díky za radu, podívala jsem se a brzy koupím.
 Autor:Jana Žáčková
 Datum:13.3.2016 15:59
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Šípkovou mají taky dobrou,my si tam ale děláme marmošky sami.Vozíme si každoročně domů několik sklenic fíkových,ale i třeba sardelky v soli s kapari(tady známé spíše jako zrovna nelevná očka),napěchovaná třílitrová sklenice málokdy vydrží do další sezony :-)
 Autor:ribana
(neregistrovaný - IP: 193.200.150.***)
 Datum:13.3.2016 18:31
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Šípková marmeláda od Podravky je úplně nejlepší. Přivezla jsem si loni několik sklenic. Občas se šípková dá koupit i u nás (od jiných výrobců, ale není to ono, připadá mi nějak "nastavovaná", asi se do ní něco přidává)
 Autor:babča
(neregistrovaný - IP: 77.240.97.***)
 Datum:14.3.2016 14:31
 Email:-
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
Re: Re: chorvatský chléb Údaje o příspěvku
Nám připadá chutí nejblíž našemu chlebu Lovačky kruh, peče ho pekárna z Baška Voda a lze ho koupi v jejich krámcích i v okolí Bašky Vody.
 Autor:Monika
(neregistrovaný - IP: 85.70.24.***)
 Datum:16.6.2017 11:31
 Email:zobrazit
 
Odpovědět
 
Nahlásit nevhodný obsah
 
© 2006-2018 by www.chorvatsko-forum.cz 
TOPlist